Ajatuksia haasteen takana

Julkaistu 20. tammikuuta 2023 klo 10.04

Tiedätkö sen tunteen, kun vaatteita viikatessa tuskastut jo ajatuksesta niiden kaappiin viemisestä, oli ne sitten liinavaatteita, lasten tai aikuisten vaatteita. Tässä yksi syy tähän tämän vuoden haasteeseen.

Havahduin viimeisen vuoden aikana siihen, että meidän koti tursuaa tavaraa joka puolelta. Kun vain ajattelinkin pussilakanoiden änkemistä meidän liinavaatekaappiin, sain pään särkyä. Tiedätkö, ensinnäkin kaappi oli niin täynnä, vaikka osa kaapin tavaroista oli käytössä ja osa pesussa, että jouduit käyttämään koko kroppaa tunkiessasi sinne lisää tavaraa. Toiseksi kaappi oli niin sekaisin, ettei sieltä löytänyt mitään tai jos löysit ja otit sieltä varovasti jotai ulos, tuli ainakin kolme muuta sen kaveria mukana! Tämä on yksi syy tähän tämän vuoden haateeseen.

Toiseksi, meillä siivoaminen alkaa aina siitä, että pyötätasot, penkit ja lattiat on raivattava tyhjiksi ennen kuin pääsee imuroimaan, pyyhkimään pölyjä tai moppaamaan. Kaikki se aika jonka joudut käyttämään vain siihen, että saat kaikki kodin tavarat järjestykseen on pois siitä ajasta, jonka saat viettää lasten, perheen, ystävien ja rakkaiden harrastusten parissa.

 

Kuin kaatopaikka

Ei ole ollut ihan yksi tai kaksi kertaa kun olen viimeisen vuoden aikana tajunnut sanovani lapsille, että "odota kulta, äiti tekee tämän loppuun ja sitten leikitään tai otetaan syliin". En halua lasten muistavan äitiään sellaisena, joka aina vain siivosi, eikä kerinnyt koskaan leikkimään heidän kanssaan. Valinta siitä haluanko kotini olevan vanhojen ja käyttämättömien tavaroiden kaatopaikka, jossa on töitä enemmän kuin omassa leipätyössä päivän aikana vai ihana paikka, jossa olla ja touhuta yhdessä rakkaiden kanssa on aika selkeä.

Niinpä olen hiljalleen alkanut käymään tavaroita läpi ajatuksella, että kaikkea ei tarvitse saada valmiiks yhdessä päivässä, viikossa tai edes kuukaudessa. Haluan antaa projektille kunnolla aikaa, jotta pystyn miettimään kodin ongelmakohdat, niiden aiheuttajat ja hävitettävät asiat rauhassa ja tarkasti. Näin prosessia ei tarvitse tehdä heti uudestaa, kun on tehnyt sen kerralla kunnolla. Ja näin tähän projektiin käytetty aika ei myöskään ole niin paljon pois rakkaiden kanssa vietetystä ajasta.

 

Nyt jo havaittavia muutoksia

Tavaroita karsiessani olen huomannut ahdistuvani siitä ajatuksesta, että kaikki se materia on joskus ollut rahaa. Ja olenkin alkanut tiedostamaan tämän ostopäätöksiä tehdessäni. Tarvitsenko todella tätä tavaraa, mihin ja miten aion sitä käyttää ja kuinka pitkäaikainen käyttöikä sillä on. En halua, että tulevaisuudessa ostamani asiat päätyvät kaapin perälle turhaan viemään tilaa ja rahaa.

Tämän projektin taustalla on yhteistyö hyvän ystäväni ja tulevan ammattijärjestäjän kanssa. Hän on auttanut mua pääsemään alkuun ja antanut paljon hyviä neuvoja ja niksejä arjen helpottamiseen. En usko, että olisin ilman häntä pystynyt, uskaltanut tai edes osannut ryhtyä tähän. Iso kiitos siis hänelle ❤️ Yhteistyö hänen kanssaan jatkuu ja kirjoittelen meidän esitymisestä teille lisää myöhemmin.

Onko joku käynyt läpi samanlaisen haasteen kotinsa tavaroiden kanssa? Kertokaa kuinka meni ja helpottuiko arki merkittävästi? Mitä tunteita projektin aikana ja sen jälkeen heräsi?

Jos kaipaat vinkkejä mistä aloittaa tavaratyö, käy lukemassa artikkelini aiheesta täältä:

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luo oma verkkosivustosi palvelussa Webador