Kotityörutiinit, onko sulla?

Julkaistu 10. helmikuuta 2023 klo 17.09

Hei puhutaanko vähän rutiineista. Nimittäin kotityörutiineista, onko sulla sellasia? Mulla ei ole oikeen aiemmin ollut. Tai ei ainakaan hyviä sellaisia. Rutiineja kun voi olla hyviä ja huonoja 😅 ja tunnustan, että mulla on ollut enemmän niitä huonoja. Nyt olen kuitenkin havahtunut niiden hankaloittavan pikkulapsiarkea entisestään ja vaikuttavan koko perheen mielialaan. Olenkin alkanut parantamaan ja kehittämään näitä rutiineja ihan jo meidän perheen hyvinvoinnin takia. Kaikki viihtyy kotona paremmin ja on paremmalla tuulella, kun koti on enemmän järjestyksessä kuin ihan pommin jäljiltä!

Hyvien rutiinien ylläpito on myös paljon helpompaa nyt, kun jo osa kaapeista on käyty läpi, järjestetty ja turhista, tarpeettomista tavaroista on luovuttu. Mutta millaiset kotityörutiinit meidän perheessä sitten on tällä hetkellä?

Haluankin kertoo niistä muutaman! Eli ennen tätä tämän vuoden pikku karsinta- ja arjenhelpotus projektia, en ollut oikeen koskaan ennen pysähtyny miettimään millasia rutiineja mulla on kodinhoidon ja -järjestelyn kannalta ja mitenkä ne vaikuttaa meidän perheen jokapäiväiseen elämään.

 

Ihan ensimmäisenä tulee mieleen asioita keittiöstä.

Astioiden pois vieminen. Oli se sitten syömisen tai kokkaamisen jälkeen. Astiat tuntui jäävän aina siihen missä niitä oli käytetty, ruuan jälkeen pöytään tai tiskipöydälle lojumaan ja kertymään valtaviksi kasoiksi tai hellalle makaronin keiton jälkeen. Tämä aiheutti hirveää kaaosta keittiössä.

Olenkin nyt ottanut tavaksi sen, että lautaset ja muut astiat viedään ruokailun jälkeen vähintäänkin tiskipöydälle ja mieluiten laitetaan suoraan koneeseen. Tämä taas edellyttää sitä, että tiskikone ei ole täynnä astioita. Kohta viisi vuotias esikoinenkin on innostunut silloin tällöin viemään omat astiansa, haluaa selvästi näyttää, kuinka iso tyttö hän jo onkaan! 🥰

 

Tiskikone

Tästä päästäänkin seuraavaan rutiinin, jonka olen tässä muutamien viikkojen aikana harjoitellut. Elikkä tiskikoneen täyttö ja tyhjennys. Olen ottanut tavaksi tyhjentää tiskikoneesta puhtaat astiat heti työpäivän jälkeen, koska viikolla meillä on aamut sen verran hektisiä, että siihen en useinkaan kerkiä mahduttamaan tiskihommia. Viikonloppuisin pyrin hoitamaan tämän jo heti aamulla. Mutta näin meillä saadaan suoraan ruokailusta laitettua astiat tiskikoneeseen, ilman, että ne jäisi pöydille pyörimään. Illalla sitten laitan koneen iltapalan jälkeen päälle. Ja olen huomannut, että kun tätä vain jaksoi muutaman päivän toistaa, tästä muodostui rutiini ihan itsestään. Puhdasta ja siistiä keittiötä kun on vaan niin paljon mukavampi katsella!

Pyykkäys

Sitten on pyykinpesu. Olen ottanut tavaksi pestä meidän pyykit pois viikonloppuisin. Ja nyt kun meidän kodinhoitohuone on järjestyksessä, homma on paljon mielekkäänpää. Pesuaineet ja värinkeräysliinat löytyy helposti. Ja ennen kaikkea pestyt pyykit ei jää enään lojumaan kodinhoitohuoneen tasoille, kiitos omien ja lasten vaatteiden läpikäymisen ja pystyviikkauksen! Nyt vaatteet on kiva viedä pesun jälkeen paikoilleen ❤️. Tähän liittyvä pieni rutiini on myös se, että lapset vievät likaiset pikkarinsa ja sukkansa illalla yövaatteiden vaihdon yhteydessä suoraan pyykkikoppaan, eikä niitä tarviste äidin kerätä ympäri asuntoa ennen pyykinpesun aloittamista.

Kierrätys

Pyrin myös kerran viikossa viemään pahvit keräykseen. Näin pahvit ei pääse kertymään kaappaihin ja nurkkiin viemään turhaa tilaa. Ja menevät kätevästi samalla vaivalla kun menen töihin.

Team Kallion yhteinen rutiini

Sitten on vielä koko perheen yhteiseksi rutiiniksi muodostunut lasten lelujen keräys iltaisin ympäri asuntoa ja huoneessa paikoilleen laittaminen. Mun mielestä on tärkeää ottaa lapset tähän mukaan ja ollaankin tehty tästä hauska yhteinen iltaohjelma. Joskus laitetaan lasten lempimusiikkia soimaan ja joskus leikitään siivousprojektin olevan Ryhmä Hau -tehtävä. Ja yhden tärkeän seikan olen huomannut, millä homma pysyy mielenkiintoisena ja lapset saa innostumaan, on se, että antaa pieniä tehtäviä kerrallaan. Pelkkä lelujen keräys ei toimi, vaan pitää sanoa " Kaja, kerää prinsessamekot ja vie ne laatikkoon, Halti kerää pehmolelut ja vie ne sänkyyn". 😄

Meillä helpotetaan lasten innostamista kotityörutiineihin myös palkintotaulun avulla, täältä pääset lukemaan siitä enemmän:

Kiva jos jaksoit lukea tänne asti! Minkälaisia rutiineja teidän perheessä on?

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.