Pystyviikkaus!

Julkaistu 7. maaliskuuta 2023 klo 10.12

Mitä, missä ja miksi. Vinkit ja hyödyt meidän ja varmasti jo miljoonien muidenkin arjen pelastamasta ilmiöstä.

 

Lastenvaatteet pystyviikattuina

 

Mitä on pystyviikkaus?

Pystyviikkaus tarkoittaa vaatteiden ja muiden tekstiilien viikkaamista kaappiin tai laatikkoon niin, että vaatteet ovat peräkkäin, ei päällekkäin.

 

Mistä pystyviikkaus on saanut alkunsa?

Puhutaan kodin Konmarituksesta. Tämä on Marie Kondo nimisen, järjestämisen asiantuntijan ja kirjailijan aikaansaama ilmiö vaatekaappien järjestyksestä. Puhutaan siis kaappien Konmarituksesta. Hän loi pystyviikkauksesta maailmanlaajuisen ilmiön, joka helpottaa varmasti jo miljoonien elämää ja arkea.

Miten pystyviikataan?

Tähän ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa ja netistä löytääkin hyviä ohjevideoita aiheesta, mutta itse tykkään pystyviikata vaatteet melko samaan tyyliin kuin laittaisin ne päälleikkäinkin. Näin viikattu vaate ei vie niin paljon tilaa, mutta pysyy toisaalta hieman huonommin yksinään pystyssä. Melko yleinen tapa on tehnä viikatusta vaatteesta ns. Matala ja hieman leveämpi, jolloin on isompi mahdollisuus, että vaate pysyy viikattuna ilman, että se tukeutuu toisiin vaatteisiin.

Meidän perheen kaappien järjestyksen kannalta mullistava vinkki oli myös, kuinka muotoonommellun lakanan saa viikattua siististi! Iso kiitos tästä @kiiraorganizing.

Kiiran videon muotoonommellun lakanan viikkauksesta pääset katsomaan tästä: https://www.instagram.com/p/CiC69jQDVBb/

Itse tykkään pystyviikata Ikean Stuk laatikoihin jotka jakavat tilaa pienempiin osiin ja näin vaatteet pysyvät paremmin järjestyksessä.

Tästä linkistä pääset tutustumaan stuk laatikoihin paremmin: https://www.ikea.com/fi/fi/p/stuk-lokerikko-valkoinen-60474425/

Lasten petivaatteet pystyviikattuna Stuk -laatikkoon. Lasten on helppo valita oma suosikki pussilakana.

Mihin kannattaa käyttää pystyviikkausta?

Hyllyllä säilytettäviä tektiileitä on hankala saada pysymään ns. "pystyssä" ja hyllyn perälle on myös vaikea nähdä mitä siellä on, vaikka tektiilit olisikin pystyviikattu. Tässä tapauksessa en siis näe kovin isoa hyötyä pystyviikkauksesta. Tälläisessä tapauksessa suosittelenkin jo edellä mainittuja Ikean Stuk -laatikoita! Nämä laatikot ovat kevyitä nostaa ja siirrellä ja mielestä valikoimasta löytyy sopivat koot eri tekstiilien viikkaukseen. Voit tietysti käyttää mitä tahansa laatikkoa tai kokeilla Ammattijärjestäjä Laura Holmstömin ideaa ja taitella kestokassista itsellesi vaatekorin! Näin myös ylimääräiset kestokassit saa hyötykäyttöön ja pois kaapeista viemästä turhaa tilaa.

Tästä pääset katsomaan Lauran videon: https://www.instagram.com/p/CkXsEIuAFOJ/

Ja vaikka vaatekaapistasi löytyisi jo vetolaatikot, suosittelen viikkaamaan vaatteet pienempiin laatikoihin ja nostamaan ne vetolaatikoiden sisään, tämä helpottaa sitä itse vaatteiden käyttöä huomattavasti. Vaatteet ja muut tekstiilit on myös helpompi lajitella ja ne pysyvät paremmin viikattuina, kun vaatteet jakaa pienempiin osioihin.

Mitä pystyviikataan?

Melkolailla kaiken tekstiilin voi pystyviikata, mutta meillä henkareissa on yhä pysyneet mekot, hupparit ja tunikat. Parhaimpia pystyviikkattavia vaatteita on lyhyt- ja pitkähihaiset paidat, topit, housut ja hameet. Pystyviikkaukseen sopivat erinomaisesti myös erilaiset liinavaatteet kuten petivaatteet ja pyyhkeet. Itse oon pystyviikannut jopa omat lapaset ja miehen boxerit!

Miksi pystyviikataan?

Niin miksi pystyviikata? Kieltämättä pakko myöntää, että epäilin tämän tyylin loistavuutta itse hetken aikaa, ennen kuin kokeilin. Ja se oli kyllä rakkautta ensisilmäyksellä. Itse tutustuin tähän tyyliin ystäväni, tulevan ammattijärjestäjän avustuksella ja jäin heti koukkuun. Meillä pystyviikataan nykyään kaikki mahdollinen.

Vaatteet on aamuisin tai reissulle pakatessa helppo valita, kun tarjonnan näkee heti yhdellä silmäyksellä. Toisekseen vaatteet on helppo ottaa: ei ole ongelmaa, että haluat juurikin sen pinon keskivaiheilla olevan paidan ja sitä ottaessa koko pino kaatuu! Pystyviikattujen vaatteiden seasta voit valita minkä tahansa ja muut ympärillä olevat vaatteet pysyvät ennallaan.

Mitä pystyviikkaus on sitten saanut meillä aikaan?

No ainakin jonkinlaisen ilmiön, koska joka kaapista löytyy jotakin pystyviikattua, mutta ennenkaikkea pystyviikkauksen ansiosta meidän perheen arki on helpottunut. Pyykkejä on kiva pestä, kun tietää, että niille on oma paikkansa pesun jälkeen, johon ne mahtuvat sen kummemmin tunkematta.

Lapset pystyvät hakemaan ja valitsemaan omat vaatteensa räjäyttämättä koko vaatetarjontaa sekaisin kaappiin tai lattialle. Ja tämä on helpottanut huomattavasti meidän aamuja.

Reissuihin pakkaaminen on mukavampaa kun vaatteet on hyvin esillä ja helposti otettavissa, jopa yhdellä kädellä. Ei tarvitse käyttää aikaa siihen että kaivaa tiettyä vaatetta muiden vaatteiden välistä ja joutuu viikkaamaan uudestaan koko hyllyn sisällön.

Eli nyt kaikki jotka tunnistaa omassa arjessaan edellämainittuja ongelmia, rohkeasti kokeilemaan pystyviikkausta! Lyön vetoa, että useimmat jää koukkuun!

Tuu seuraamaan mua myös Instagarmissa! Kerron siellä, kuinka meidän kodin raivaus- ja järjestelyprojekti etenee, kuinka onnistun shoppailun vähentämisessä ja opettelen kirppistelyä! Ja kerron tietty mitä kuuluu Team Kallion ruuhkavuosiarkeen.

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.