7 x helpotusta ruuhkavuosikotiin

Julkaistu 17. maaliskuuta 2023 klo 8.13

Voisin vaikka veikata, että kaikki, jotka elävää ruuhkavuosia, kärsii joskus arjen kaoottisuudesta. Täällä ainakin nousee käsi pystyyn. Vaikka rakastan tätä elämänvaihetta enemmän kun mitään aikasempaa, joskus tuntuu, että helpompaakin vois olla. Oonkin viimeiset puoli vuotta keskittynyt juurikin arjen helpottamiseen ja kivojen juttujen lisäämiseen. Mulle tärkeintä elämässä on tällä hetkellä mies, lapset ja yhdessä vietetyt hetket ja kokemukset. Haluan keskittyä tähän aikaan täysillä, kun lapset on vielä pienen hetken pieniä ja haluaa meidän vanhempien kanssa touhuta ja viettää aikaa. Ja uskon, että myös monet muut vanhemmat on samoilla linjoilla. Siksipä tässä olisi 7 x helpotusta ruuhkavuosikotiin, haluan jakaa nää, jospa joku muukin pääsee näiden avulla kokeen samankaltasia ahaa -elämyksiä, kun mä oon kokenut muutaman viime kuukauden aikana.

 

Ja vaikka kehun tässä kirjotuksessa muutamia tuotteita, ei tää postaus sisällä mitään maksettua mainontaa.

 

Ihan number 1. on karsiminen

Tän vuoden alussa aloitin karsimisprosessin, joka jatkuu edelleen ja pyrin nyt vuoden -23 aikana käymään jokaisen kaapin, jokaisen laatikon ja huoneen läpi niin, että kaikille tavaroille on oma paikkansa, eikä meillä säilytettäis mitään turhaa ihan vaa siks, "jos sitä sattuis joskus vuosien päästä tarviin". Tästä projektista oonkin jo aikasemmin vähän kirjotellu. Tästä pääset lukeen mistä kaikki sai alkunsa: https://kalliohelinaa.com/ajatuksia-haasteen-takana/

 

Nyt kun on käyty läpi kodari, vaatehuone, eteisen kaapit, keittiö, vessat ja lasten vaatteet, niin eron kyllä todellakin huomaa. Sotkua ja kaaosta ei pääse kertyyn samaan tapaan kun aiemmin ja kotityöt on oikeasti jopa mukavia, mieli on kirkkaampi ja konfliktit vähenee huomattavasti, kun kaikki on paremmalla tuulella eikä tavarat oo jatkuvasti hukassa.

 

Toinen arjen mullistaja on pystyviikkaus!

Oon tehny tästä aiheesta jo omankin postauksen, mutta tää ehdottomasti kuuluu tälle listalle, joten pakko vielä lyhyesti hehkuttaa. Tätä on ihan pakko kaikkien kokeilla. Mä ite mietin, että miks ihmeessä on tajunnu kokeilla aiemmin, koska siis nyt tuntuu, ettei tekstiilien viikkaamiselle oo maailmassa mitään muuta järkevää ratkasua, kun tää. Pystyviikkaus, lyhyesti mitä se siis on? No vaatteet ja liinavaatteet viikataan niin, että ne saadaan laatikkoon pystyasentoo, peräkkäin. Ei siis vaakatasoon päällekkäin. Kuva ehkä havainnollistaa parhaiten:

Näin vaatteiden käyttömukavuus lisääntyy, kun ne saa kaapista helposti ja siististi ja ennen kaikkea niiden takaisin kaappiin vieminen on helppoo ja nopeeta, kun kaikille on oma kolonsa. Myös tästä aiheesta löytyy tarkempaa juttua mun aiemmasta postauksesta: https://kalliohelinaa.com/pystyviikkaus/

 

Varsi-/rikkaimuri

Meidän taloudessa nyt muutamia viikkoja käytössä ja oon rakastunu! Sijoitettiin imuri viä niin, että se on keittiössä ruokapöydän välittömässä läheisyydessä, mistä se on helppo ottaa ja imuroida lasten ruuan muruset ja muut sotkut heti ruuan jälkeen. Näin ne ei pääse sukkien pohjissa kulkeutuun pitkin asuntoo. Imuroin tällä myös ruokapöydän ja keittiön tasot monta kertaa päivässä. Lifesaver ehdottomasti.

Spraymoppi

Tää on meidän perheen uusin tulokas. Oon nyt viikon verran käyttäny ja tällä kokemuksella voin sanoo, että loistava lisä siivouskaappiin. Super helppoo, kun vesi ja pesuaine on valmiina mopin sisällä ja otat vaan mopin kaapista, suihkutat ja pyyhit. Meidän valkosessa laattalattiassa näkyy kaikki pienimmätkin tahrat ja roiskeet ja ennen oon kontannu rätin kanssa pahimmat tahrat, koska en oo jaksanu ottaa ämpäriä ja täyttää sitä, ettiä pesuainetta, mitata sitä ämpäriin, kastella moppia ja puristaa kuivaks jne, jne. Tää moppi tulee oikeesti otettua äkkiä kaapista ja pyyhkästyä roiskeet pois.

Pasuaine kaadetaan suoraan mopin varteen, mistä se ruiskutetaan suoraan lattialle tahran päälle ja pyyhitään! Oon ite pitäny pesuaineen valmiina mopissa, koska käyttöö on suht usein.

Tosta suuttimesta pesuaine suihkuaa just tohon mopin eteen. Liina on helppo irrottaa neppareista ja huuhdella tai laittaa koneeseen.

Rutiinit

Rutiinit on ehdottamasti ollu mulle vaikein juttu tän projektin aikana. Mutta pikku hiljaa ne alkaa muodostuun ja uskomatonta, mutta totta nyt nää alla mainitut asiat on alkanu muodostuun jokapäiväsiks / viikottaisiks rutiineiksi.

 • Pyykkien pesu viikonloppuisin, viikataan ja viedään kaappiin samantien eikä jätetä pöydille lojuun viikkotolkulla.
 • Tiskikoneen täyttö ja tyhjennys päivittäin.
 • Pöydän siivous ruokailun jälkeen.
 • Keittiön tasojen pyyhintä iltasin, näin on paljon mukavampi tulla aamupalalle.
 • Varsi-imurilla kiettiö-olohuone-eteinen imurointi isoimmista roskista.
 • Lasten lelujen keräys iltaisin. Tästä en tingi. Lasten lelut luo ihan järkyttävän kaaoksen koko asuntoon super nopeesti.
 • Aamuvalmistelut, joista alempana lisää.

Ulkovaatteiden säilytys

En tiä mitään raivostuttavampaa, kun lasten ulkokamojen etsintä kissojen ja koirien kanssa kiireessä. Siks mun mielestä onkin tärkeetä keskittyä parantaan lasten ulkoiluvaatteiden ja -asusteiden säilytystä ja paikoilleen laittamista. Tää helpottaa elämää kummasti. Ensinnäkin pienet ja väärän kauden vaatteet tulee karsia pois ja laittaa esille vain ne tällä hetkellä käytössä olevat tavarat. Tähän kun jaksaa aina kauden vaihtuessa panostaa pienen hetken, on jatkossa aamut paljon helpompia.

 

Vaatesäilytyksestä eteisessä kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaista ja selkeetä. Kaikille on esim. oma naulakko ja asustelaatikko, näin kukin löytää omat tavaransa helposti ja myös pienemmät lapset osaa laittaa pipot ja tumput itse paikoilleen. Tässä oon tullu hieman natsimutsiks, koska meillä laitetaan kaikki tavarat heti kotiin tullessa oikeille paikoilleen, piste. Autan tietty vaikeimmissa jutuissa.

 

Tässä esimerkki meidän eteisestä:

 

Kehitin lapsille ns. omat lokerot, joissa tavarat pysyy järjestyksessä ja mihin lasten on helppo itse laittaa omat vaatteet takaisin. Täällä tarkempia tietoja tästä ratkaisusta: https://kalliohelinaa.com/paivakotityylia-kotiin/

Aamuvalmistelut

Kiireisimpiä aamuja varten valmistelen illalla mahdollisimman paljon asioita valmiiks:

 • Keittiön siivous
 • Aamupalan miettiminen ja valmistelu
 • Valitaan lasten vaatteet valmiiksi
 • Pakataan päiväkotireput
 • Palomiehitetään haalarit, alla kuva

Lapset rakastaa pukea kuin palomiehet!

Aamuisin ei kulu aikaa siihen, että tytöt jahkailee minkähän paidan tänään laittaisin, kun asut on yhdessä illalla valmiiksi valittu

Tälläset selviytymiskeinot meillä on käytössä ja huomasin toosi ison eron entiseen, kun järjestin nuoremman synttärijuhlia viikonloppuna. Nyt ei tarvinnut alottaa projektia ihan sieltä ruohonjuuritasolta, eli alottaa järjestelemällä ensin kaikki tavarat ja tyhjäämällä tasot ennen, kun pääsee edes imuroimaan ja pyyhkiin pölyjä, vaan selvittiin tosi vähällä siivouksella, pesasin vessat ja peilit ja imuroin 🥰 vitsit kuinka helppoo ja mikä ero entiseen projektiin. 🤣

Haluan lopuks vielä kiittää mun hyvää ja ihanaa ystävää, pian valmistuvaa ammattijärjestäjää, joka on avannu mun silmiä kodin järjestyksen, karsimisen ja arjen helppouden hyödyistä ja mahdollistanu tän hienon muutoksen meidän arjessa. Kiitos.

Tuu seuraamaan mua myös instassa: https://www.instagram.com/_kalliohelinaa/

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luo oma verkkosivustosi palvelussa Webador