Vinkit lasten kanssa matkustamiseen

Julkaistu 18. huhtikuuta 2023 klo 13.15

Veikkaan, että monessa perheessä suunnitellaan tulevan kesän reissuja jo kovaa vauhtia ja niin myös meillä. Siitä innostuneena sainkin ajatuksen listata hyväksi havaitut vinkit lasten kanssa matkustamiseen myös tänne.

Me ollaan melkoisen menevä perhe, varsinkin kesäisin ja oonkin sitä mieltä, että lapset ei kovinkaan suuresti rajoita meidän perheen menemisiä, reissuja vaan suunnitellaan ja toteutetaan lasten ehdoilla. Tänä kesänä me suunnataan taas Turkin Alanyaan koko perheen voimin yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Tässä artikkelissa käsittelen enimmäkseen vinkkejä ulkomaan matkoihin liittyen, mutta kaikki vinkit on hyvin sovellettavissa myös ihan kotimaan matkailuun!

Tärkein ensin eli

Asenne. Reissussa pitää osata nauttia ja ottaa myös matkanteko loman kannalta! Loma alkaa, kun oman kodin ovi sulkeutuu. Ota rennosti ja höllää vähän normaaleista aikatauluista ja rutiineista, lapset on yllättävän hyviä sopeutumaan hetkellisiin muutoksiin. Äänet, lasten leikit ja pienet nahistelut kuuluu elämään, eikä kannata miettiä, mitä muut teistä ajattelee!

Vinkit ennen reissua

Listaaminen! Mun oma pääkoppa on ainakin niin hatara nykyään, että ilman listoja stressaan ihan yyber paljon! Siks teenkin aina hyvissä ajoin ennen reissua listat mukaan otettavista tavaroista aina laukuittain ja lisään niihin muistiin jos tulee jotakin vielä ennen matkaa mieleen. Näin on helppoa ja stressitöntä pakata laukut, kun sen aika tulee, ruksaa vaan listasta tavarat, mitkä on jo heittänyt laukkuun. Ja tää on vähentänyt aikanakin mun omaa stressiä siitä, että pelkään unohtavani jotain tärkeetä!

Matkaa varatessa ja suunnitellessa, miettikää lento- ja matkustusajat mahdollisuuksien mukaan teille parhaiten sopiviin ajankohtiin. Meille esimerkiksi sopii hyvin yölennot, koska tytöt nukkuu ja nukahtaa hyvin autoon ja lentokoneeseen. Jos tuntuu paremmalta ajatukselta ja haluat varmuudella välttää mahdollista väsymystä ja siitä johtuvaa kiukkua, niin suosikaa sellaisia lento- ja matkustusaikoja, jotka vähiten sotkee teidän normaalia rytmiä. Kannattaa myös välttää isoja suunnitelmia ja nähtävyyskierroksia juurikin loman alku- ja loppupäivinä. Matkustuspäivät on aina rankkoja ja on hyvä palautua kunnolla ja säästää virtaa.

Matkustuskokoonpano

on sellainen asia mihin itse tykkään panostaa, niin paljon kuin mahdollista! Tottakai mukana on yleensä aina ihana oma perhe, mutta sen lisäksi me tykätään super paljon matkustaa ystävien ja sukulaisten kanssa. Näin Lapsiperheelliset saa apukäsiä puolin ja toisin ja esimerkikisi isovanhempien ansiosta ollaan saatu miehen kanssa reissuissa myös omaa, kahdenkeskistä aikaa, mitä arvostan isosti! Tottakai isommassa porukassa on myös enemmän seuraa ja turvaa ihan kaikille. Esimerkiksi jos vanhemmat päätyy tiputukseen paikalliseen sairaalaan, on lapsilla muita aikuisia joiden kanssa olla, eikä tarvitse viettää päivää sairaalassa äidin ja isin kanssa! Kokemusta nimittäin on siitäkin.

Suosi vuokrattavaa taloa tai asuntoa hotellin sijaan tai pyri majoittumaan bungalov -tyyliseen hotelliin, jossa on enemmän makuuhuoneita ja keittiönurkkaus. Nämä kun helpottaa lasten kanssa matkustamista ja illalla aikuiset voi valvoa vähän pidempää lasten mentyä nukkumaan. Myös aamu-ja iltapalat on tarvittaessa helppo järjestää omassa huoneessa ja usein tän tyylisissä huoneissa on myös pieni piha, mikä on lasten kanssa aina plussaa. Vuokrattavassa asunnossa on myös se hyvä puoli, että on pyykkäysmahdollisuus, eikä tarvii pakata esim. kahdeksi viikoksi vaatetta ja varavaatetta, kun voi pestä välillä.

Keskustelkaa lasten kanssa reissusta jo ennen lähtöä, näin lapsetkin osaa varautua tulevaan paremmin ja vältytte turhilta kiukuilta ja ylikuormituksilta.

Tablettiin tai puhelimeen kannattaa ladata jo kotona valmiiksi hyviä pelejä ja ohjelmia ettei esimerkiksi lentokoneessa tai ulkomaan lomakohteessa tarvitse maksaa ylimääräistä näiden lataamisesta. Meillä ollaan ainakin vähän lepsumpia ruutuajan suhteen reissussa, jos sen avulla saadaan reissu sujumaan kaikkien kannalta paremmin ja vanhemmat saa syötyä esimerkiksi ravintolaruuan rauhassa.

Vinkit kohteeseen

Vaikka Rutiineista on hyvä hieman höllätä, kannattaa kuitenkin pitää jonkinlainen rytmi myös reissussa. Vaikka lomalla aikataulut poikkeaisi kotinormista, on hyvä pitää kiinni säännöllisistä nukkuma-ajoista ja ruokaväleistä. Näin välttyy isoimmalta kiukuttelulta, kun pitää nälän ja väsymyksen loitolla. Meillä esimerkiksi lapset menee kotona sänkyyn klo 20.00 ja herää 6.30, viime kesän reissussa mentiin nukkumaan noin 22-23 ja herättiin 8-9 aikaan ja ruokailut siirtyi samassa suhteessa. Halusin kuitenkin pitää kiinni unen ja aterioiden määrästä ja tällä kaavalla mennään tämänkin kesän reissu. Ja jos joku ilta kaupungilla kiertely tai ravintolaillallinen meni pitkäksi niin tytöillä oli rattaat joissa nukkuivat jo alku-unet. Päiväretket ajoitettiin myös niin, että tytöt nukkui päiväunet joko rattaissa tai autossa siirtymien aikana.

Lasten kanssa on hyvä muistaa varata hieman ylimääräistä aikaa ja pitää muutenkin reissussa aikataulu löysänä, niin ettei joka päivä oo ihan minuuttiaikataulu. Lapsetkin kaipaa lomaa ja ihan vaan omalla altaalla leikkiminen ja köllöttely on ollut meidän lapsille reissun kohokohtia, mitkä muistaa nyt vielä vuosi reissun jälkeenkin kaikista kirkkaimmin!

Muut pienet vinkit lasten kanssa matkustamiseen:

 • Vaipsit, eli kosteuspyyhkeet, näitä pyrin pitään saatavilla joka laukussa koko kesän!
 • Välipalaa kannattaa pitää aina saatavilla, meillä on usein smoothiepusseja ja välipalapatukoita
 • Kiinnitä huomioo pukeutumiseen, kun kaikilla on mukavat, säähän sopivat vaatteet, sujuu matkanteko mukavasti
 • Pidä laukussa saatavilla myös laastaria, nenäliinaa ja aurinkorasvaa
 • Nenäsumute lentokoneessa ennen nuosuja ja laskuja ehkäisee korvakipuja
 • Muista ottaa matkavakuutus, se on ulkomaanmatkoilla ehdoton jos joku perheestä sairastuu
 • Juotavaa helposti saatavilla, tämä varsinkin kuumissa kohteissa, joissa jano yllättää todella nopeasti
 • Puhallettavat niskatyynyt on kätevät lentokoneessa, junassa ja autossa, eikä vie paljon tilaa
 • Pienten lasten kanssa kantoreppu on kätevä apuväline lentokentillä ja kohteissa joissa on paljon mukulakiveä ja portaita
 • Kirjoita lapseen yhteystiedot siltä varalta, että joudutte eroon toisistanne ja käykää läpi mitä siinä tilanteessa on syytä tehdä, tähän on olemassa ihan erikseen tarkotettuja rannekkeita, joita voi tilata esim täältä: https://www.nimilaput.fi/rannekkeet-lapsille
 • Ulkomaille matkustettaessa suosittelen kokemuksen syvällä rintaäänellä ottamaan hyviä mahalääkkeitä mukaan jo suomesta. Tämä me meinataan toteuttaa nyt tänä kesänä ensimmäisen kerran, viime kesän reissusta viisastuneina.
 • Lasten hyvät uv-asu, aurinkohattu ja -lasit ja hyvät kellukkeet helpottaa ainakin omaa stressiä aurinkoisella rannalla ja altaalla
 • Vinkkinä myös että usein, ainakin etelän kohteissa lasten valmisruokatarjonta on hyvin paljon suppeampi kuin suomessa ja tästä syystä omaan laukkuun oon aina varannu jonkin verran lastenruokia helpottamaan itse kohteessa tehtäviä päiväretkiä.
 • Pidä käsimatkatavarat käden ulottuvilla edessä istuvan penkin alla, näin et joudu jatkuvasti nousemaan ja kaivamaan jotakin matkatavarahyllyltä
 • Jos laitat rattaita tai turvaustuinia ruumaan, pakkaa ne hyvin, Helsinki-vantaalla on ainakin saatavilla kelmua mihin saa käärittyä hyvin suojaan
 • Pidä pieni laukku tai reppu aina pakattuna tärkeimmillä tarvikkeilla valmiina lähtöön, näin arjen pikaisemmatkin retket on helpommin toteutettavissa
 • Kuumissa kohteissa käteviä on myös pienet, pattereilla toimivat tuulettimet esim: https://www.clasohlson.com/fi/K%C3%A4situuletin,-paristok%C3%A4ytt%C3%B6inen/p/36-4775-4?gclid=CjwKCAjw8-OhBhB5EiwADyoY1c3x7owDJ4DXg-nzEp-7TOxo8BL6qA41jR8J2exxz_V-HTec45kMGBoCDTEQAvD_BwE

Oon jo aiemmin kirjottanut postauksen lasten kanssa lentämisestä, kurkkaa myös se täältä: https://kalliohelinaa.com/lasten-kanssa-lentokoneessa-nailla-vinkeilla-me-onnistuttiin/

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.