Lasten kanssa lentokoneessa

Julkaistu 12. elokuuta 2022 klo 9.27

Näillä vinkeillä me onnistuttiin:

Tässä juttussa kerron vinkkejä joiden avulla me ollaan selvitty lasten kanssa lentokoneessa. Me ollaan lennetty yhden lapsen kanssa monia kertoja siitä lähtien kun esikoinen oli 3kk. Tää Turkin reissu oli nyt ensimmäinen mikä päästiin tekeen molempien tyttöjen kanssa, koska, no Korona. Koen, että itseltä löytyy jokin käsityspohja siihen, kuinka lentomatkasta saa siedettävän kaikille osapuolille eri ikäisten pikkulasten kanssa.

Vinkit kentälle, ennen koneeseen nousua:

Pienten lasten kanssa oon huomannu, että tietyt toimenpiteet on hyvä suorittaa jo ennen koneeseen nousua. Kentällä kannattaa huolehtia, että lapsella on masut täynnä ennen koneeseen nousua, näin ei tarvii huolehtia syömisistä pieniä välipaloja enempää lennon aikana, jos lento kestää vaikka sen noin 4 tuntia. Lasten kanssa lentokoneessa pääsee siis helpolla sen suhteen. Me kun pääsääntöisesti suunnataan ulkomaanmatkoille Turkin Alanyaan, on tää osoittautunu erittäin hyväksi keinoksi ja on vältytty pahoilta nälkäkiukuilta. Ja koneeseenhan saa ottaa lapsille mukaan valmisruokia, joita kannattaa varata käsimatkatavaroihin.

Lisäksi suosittelen käyttämään nenäsumutetta ja niistämään lasten nenät auki jo kentällä, näin ainakin itse pyrin minimoimaan korvaongelmia nousuissa ja laskuissa. Myös perus pissalla käynnit ja vaipanvaihdot on helpompi suorittaa jo kentällä vähä ennen koneeseen astumista. Me ei esimerkiksi käyty lentokoneen vessassa kummallakaan lennolla.

Koneessa:

Tiesin, että tytöt nukkuu koneessa, koska lentoajat osui tällä kertaa yö- ja päiväunien aikaan ja siksi otettiin mukaan Stokken JetKids käsimatkatavaralaukut, joista saa tarvittaessa sängyn/lisää tasaista jalkatilaa.

Ja niinhän siinä kävi, että nousun jälkeen ei kovin kauaa menny, kun molemmat oli jo unten mailla. Menolennon laskeutuminen meni hienosti vaikka herätettiinkin tytöt klo 02 täydestä unesta. Annoin molemmille laskeutumisen ajaks Piltin välipalapatukat mussutettaviksi, jotta säästyttäisiin korvien lukkeutumiselta ja pahimmalta nälkäkiukulta.

Paluu lennolla tarvittiinkin sitten jo vähän enemmän viihdykettä. Tytöt katsoi tabletille valmiiksi ladattuja ohjelmia ja söivät ruuaksi kotoa mukaan otettuja Semperin Lasagne pusseja. Itse en ole tuon ruutuajan kanssa ihan niin tarkka näin reissatessa. Jotain vähäsokerisia herkkujakin meillä oli mukana, kuten Piltin välipalapatukoita ja erilaisia lasten naksuja.

Otettiin mukaan myös täyteen ladattu tabletti, joka osottautui esikoiselle tarpeelliseksi, pysyi hiljaa ja rauhassa paikallaan pikkusiskon päiväunien ajan, kun sai katsoa elokuvaa Disney+ -palvelusta. Ja toimi hyvänä unilääkeenä, kun nukahti pian itekkin päiväunille, mitä ei enää normaalisti tee :D. Elokuvat oli valmiiksi ladattu tabletille, ettei tarvinnut maksaa ylimääräistä lentokoneen netistä.

Meillä oli mukana myös Jetkidseihin mahtuvat tyynyt ja kevyet peitot, lämmintä vaatetta, vaihtovaattetta lapsille ja molempien tärkeimmät unikaverit turvaksi.

Otettiin myös kotoa mukaan kaikille omat vesipullot ja täytettiin ne Helsinki-Vantaan vesipisteellä. Vesipiste oli mun mielestä tosi huomaamaton ja jouduinkin käydä R-kioskilta kysymässä, mistä sen automaatin löytää. Automaatista sai todella kylmää vettä ja ilmaiseksi, joten kannattaa näitä kyllä hyödyntää kalliin pulloveden sijaan.

Ja sitten vielä se mikä on ehdottomasti tärkein asia lasten kanssa lentokoneessa, eli rento asenne. Lasten kanssa sattuu aina jotain mihin ei oo itse varautunut ja niissä hetkissä on hyvä muistaa ottaa rennosti, loma-asenteella. Koneessa on aina mukana joku, joka antaa joko sanallisesti tai muulla keinoin ymmärtää, että lasten itkut ja kiukuttelut häiritsee kanssamatkustajia. Näistä ei kannatan todellakaan välittää, sanon minä! Tietysti vauvan yhtäjaksoinen itku kolmen tunnin lennon ajan alkaa puuduttaan jo vanhempiakin, mutta aina näille ei vain voi mitään.

Vinkki kohteeseen:

Aiemmilta reissuilta tiesin, että lasten valmisruokien valikoima ei oo aivan yhtä kattava Alanyassa kuin mihin me ollaan täällä suomessa totuttu. Niimpä pakkasin vain kaikken tärkeimmät vaatteet ja tavarat ruumaan meneviin laukkuihin ja lopun tilan täytin ruualla :D Meillä oli mukana ruisleipää, Semperin lasagne- ja puuropusseja, Piltin välipalapatukoita, Fazerin suklaata ja kaurahiutaleita. Semperin pusseja oli melkoinen kasa, kun laskin tytöille varmuudeksi yhden pussin kumpaakin per päivä ja oltiin reissussa 3 viikkoa! Tää ei siis ole välttämätöntä, mutta helpottaa itse kohteessa pienten päiväretkien tekoa, kun on lapsille helposti evästä saatavilla. Meillä erityisherkällä esikoisella kun on ne tietyt lasten valmisruuat joita edes suostuu syömään.

Omat rattaat oon ottanut lennolle mukaan muutamia kertoja, ja silloin sattui olemaan matkarattaiden oma pahvilaatikko tallessa, joten rattaat oli helppo pakata niihin ja jättää matkatavarahihnalle. Pysyivät hienosti ehjänäkin. Mutta suosittelen selvittämään saako kohteesta vuokrattua rattaita jos omia ei raaski ruumaan laittaa.

Olin ostanut mukaan myös Pipsa possu magneettikirjan ja erilaisia tarrapuuhakirjoja, mutta nämä tehtiin itse kohteessa omalla asunnolla, ei koettu tarpeelliseksi kaivaa edes esiin koneessa.

Meillä siis lapsille lentoa varten:

 • Vaihtovaatteet
 • Tyhjät vesipullot, jotka täytettiin kentällä turvatarkastuksen jälkeen
 • Lämmintä ja rentoa vaatetta
 • Aurinkolasit, helpottaa myös nukkumista jos tottunut nukkuun pimeessä
 • Peitot ja tyynyt, varsinkin yölennoille
 • Tabletti ja valmiiksi ladattuja ohjelmia
 • Vähäsokerisia herkkuja ja välipaloja, käteviä laskuissa ja nousiussa kun pureskelu pitää korvat auki
 • Katastrofien varalle saattoi kassissa olla jemmassa myös oikeita nameja
 • Lasten valmisruokia
 • Aamu- ja iltapalaksi puuro- ja sosepusseja ainakin yölennoilla kätevät, nää syötiin jo kentällä ennen koneeseen nousua koska mennessä yölento
 • Tyttöjen rakkaimmat unilelut
 • Nenäsumute ja nenäfriida, koska halusin välttää korviin sattumisen
 • Särkylääke kaiken varalta
 • Jetkids-matkalaukut/muu hyvä laukku josta on helppo lennon aikanakin kaivaa tarvittavat asiat
 • Magneetti-, tarra- ja värityskirjoja + pienet kynät
 • Kantoreppu, osoittautui käteväksi itse kohteen passintarkastus jonoissa kun syliin oli pakko päästä, suosittelen kaikkein pienimmille matkustajille

Äidille ja iskälle:

 • Niskatyynyt ja viltit
 • Lentokorvatulpat
 • Purkkaa
 • Vaihtovaatteet äidille
 • Vesipullot, jotka täytettiin turvatarkastuksen jälkeen
 • Puhelimiin valmiiksi ladattuja podcasteja tai ohjelmia
 • Naposteltavaa, ettei äidinkään nälkäkiukku yllätä

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.