7 keinoa innostaa lapsia siivoamaan

Julkaistu 17. toukokuuta 2023 klo 10.15

Tässä artikkelissa puhun nyt nimenomaan leikki-ikäisistä lapsista, joista itselläni on kokemusta. Mutta uskon, että jo vanhempienkin lasten kanssa näitä samoja ohjeita voi varmasti soveltaa helposti lapsen ikään sopivasti.

Oon ite kantapään kautta oppinut ja todennut nää 7 keinoa innostaa lapsia siivoamaan hyvinkin toimiviksi, ainakin juurikin näiden päiväkoti ikäisten kanssa. Mun mielestä on tärkeää, että jo pienetkin lapset osallistuu ja oppii toimimaan perheen yhteisten sääntöjen ja tapojen mukaan ja että heidät otetaan mukaan yhteisiin askareisiin. Oman kokemukseni mukaan tää lisää yhteishenkeä ja helpottaa arkea ruuhkavuosissa.

Näin pienille annetaan askareiksi tietysti vielä helppoja, kevyitä ja lyhyitä hommia, kuten lelujen keräys, niiden paikoilleen laittaminen, omien likaisten vaatteiden vieminen pyykkikoppaan ja pipon ja hanskojen laittaminen omaan koriin. Muita pikku tehtäviä meillä on mm. yövaatteiden hakeminen sängystä ja niiden pukeminen, ruuan maistaminen ja koirien päästäminen ulos takapihalle.

Nämä 7 keinoa innostaa lapsia siivoamaan ainakin miellä ihan takuuvarmasti!

Raha

Uskomattoman hienoa, että jo 5 -vuotiaan kanssa ollaan päästy opettelemaan rahan käyttöä ja sitä, ettei se raha kasva puissa, eikä ihan kaikkea voi, eikä kannata ostaa. Ollaankin annettu hienosti hoidetuista lelujen keräyksestä ja huoneen järjestämisestä palkaksi kolikoita ja kerätty niitä tyttöjen pieniin pussukoihin. Näillä kolikoilla on tarkoitus sitten mennä yhdessä ostamaan jotakin mieluisaa, esikoiselle ainakin prinsessa Jasminen puku. Pienempi, 3 -vuotias ei vielä ihan niiin hyvin ymmärrä asiaa, mutta innostuu kolikoista ihan yhtälailla. Raha motivoi kummasti jo pienempiäkin kotiaskareisiin. Ja mikä parasta, esikoinen on innustunut karkkiin tuhlaamisen sijaan juurikin säästämään vähän isompia hankintoja varten.

Palkintotaulu

Palkintotaulu on meillä jääkaapin ovessa ja on todella toimiva motivaattori! Meillä saa viikonlopuksi ostaa kaupasta herkun, kun tähtiä on taululle kertynyt tarpeeksi.

 

Palkintotaulusta voit käydä lukemassa tarkemmin täältä: https://kalliohelinaa.com/palkintotaulu/

 

Leikki

Joskus me innostutaan kannustamaan lapsia leikin avulla siivoushommiin. Usein leikkinä on Ryhmä Hau ja Riku kutsuu pennut ensin vahtitorniin, jossa kaikille jaetaan omat tehtävät. Ja tää muuten toimii! Uskon, että minkä vaan lapsen lemppari leikin tai ohjelman avulla innostaminen onnistuu samalla tavalla. Lelut on kerätty silmän räpäyksessä ja pennut on kysymässä jo pian uutta tehtävää.

Musiikki

Ehdottomasti paras! Niin äidille kuin tytöillekkin. Kyllähän sä tiedät, että on itekkin hauskempaa siivota hyvän musiikin tahtiin, kuin tylsässä hiljaisuudessa. Oma tän hetken suosikki on @boniasiivouksen soittolista, jossa on super hyviä ja innostavia biisejä! Meillä lapset taas rakastaa kaikkia Disney -elokuvista tuttuja lauluja.

Tarkat ohjeet

Joskus kiireessä tulee sanottua lapsille vaan että "siivotkaa huone" tai "täällä on kauhea kaaos, laittakaas tavarat paikoilleen". Mutta tää ei ainakaan vielä näin pienillä kyllä toimi alkuunkaan. Pienille lapsille ohjeiden tulee olla tarkkoja ja selkeitä: "laita legot tähän laatikkoon", "kerää vauvan tavarat tänne" tai "vieppäs nukenrattaat huoneeseen". Meillä leluja kummasti myös leviää päivän aikana ympäri asuntoa ja niiden keräämiseen parhaaksi keinoksi on osoittautunut se, että annan molemmille tytöille omat kestokassit, mihin kerätään kaikki eksyneet lelut ja viedään ne kotiin, eli omaan huoneeseen turvaan. Siellä sitten yhdessä puretaan kassit ja laitetaan tavarat omille paikoilleen.

Karsi leluja

Oon nyt tän vuoden aikana oivaltanut, miten paljon se oikeasti elämää helpottaa, kun sitä tavaraa karsii. Ja tämä sama pätee myös siihen lastenhuoneeseen! Meillä on kyllä vielä tän asian kanssa tekemistä ja karsittavaa ja siitä kirjoittelen sitten myöhemmin enemmän, että miten projekti etenee, mutta lelujen karsiminen helpottaa, niin siivousta, kuin sitä itse lapsen leikkimistä. Lapsenkin on helpompi keskittyä meneillä olevaan leikkiin, kun tavaraa on vähemmän ja huone on siistimpi. Ei aikuisenkaan oo kiva mennä kokkaamaan keittiöön, joka on niin täynnä likaisia astioita ja muuta roinaa, ettei mahdu leikkuulaitaa laskemaan pöytätasolle. Tää ihan sama pätee myös lapsiin! Ja siihen aion panostaa meidän kodissa seuraavaksi enemmän. Mutta jo pienen karsimisen jälkeen homma on huomattavasti helpottanut.

 

Toinen asia, mikä sitä lastenhuonekaaosta helpottaa on se, että tavaroille on omat selkeät paikat. Mulle itselle juurikin lasten lelujen ja tararoiden karsiminen on jostain syystä se kaikista vaikein kategoria, mutta viimeksi, kun meillä leluja karsittiin, niin hommasin lastenhuoneeseen Ikean Trofast -lipaston. Tähän ollaan tehty jokaiselle lelukategorialle omat laatikkonsa ja hienosti on tytöt niitä oppinut käyttämään.

 

"Ihan oikeat aineet"

Lapset myös innostuu siivouksesta ihan eri tavalla, kun saavat "oikeat aikuisten siivousaineet" käyttöönsä. Tää kemikaalivapaampi elämäntapa on mahdollistanut sen, että voin huoletta antaa lapsille suihkepullon, jolla pestä esimerkiksi peilejä tai kaapinovia, kun tiedän tarkalleen mitä pullo sisältää. Meillä tullaan ihan oma-aloitteisesti pyytämään rättejä ja pesuaineita ja kysytään, että mitä tänään voitaisiin putsata!

 

Kemikaaleista tulossa ihan oma postauksensa vähän myöhemmin...

 

Onko sulla jotain muita hyväksi havaittuja keinoja takataskussa? Olis kiva kuulla muidenkin vinkkejä :)

 

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luo oma verkkosivustosi palvelussa Webador